Nieuwsbericht - 30 oktober 2015 Kort verslag Hongarije Roemenie-reis 2015

Roemenië-reis 2015  (breiwerk expresse)

Zaterdag 19 September gestart met Transit, Delta en Megane door Laura en Hugo Hoenders en Wil en Bert Spaans  …….

De reis langs de projecten ging voorspoedig; we hebben zo’n 1000 kg nieuw breiwerk (dekens, sokken, wanten, truien, mutsen, sjaals, poppen, knuffels, enz.); wat kleding en 4 fietsen kunnen verdelen. De eerste halte was 20 september in Erd bij Boedapest waar Istvan Horvath de goederen en de fiets in ontvangst heeft genomen namens het vluchtelingenwerk van O.M. Een fiets komt altijd van pas in het team van O.M. het is zeker een milieuvriendelijke oplossing om even een boodschap te doen. Istvan ging dezelfde middag nog naar de grens met Servië om te helpen met voorzien van het hoognodige aan de vluchtelingen op doorreis; er zijn veel vrijwilligers ook met kerkelijke achtergrond  dienstbaar in het vluchtelingenwerk in Hongarije. Zelfs gezinnen die hen in de familiesfeer uitnodigen voor een korte rustperiode op doorreis. Na een nachtje op de Dorcas camping in Debrecen (we waren al aangekondigd!): op de receptie werd gezegd jij bent toch Bert? we hebben het laagste tarief betaald ooit!                      

Daarvandaan bereikten we in een kort ritje De Gipsy Mission in Valea lui Mihai. Dat is eigenlijk een voorbeeldproject voor Roma kinderen en volwassenen, de (75!) kinderen gaan naar school en zien er prima en weldoorvoed uit, krijgen er een maaltijd tussen de middag, les in de naschoolse opvang, kunnen er naar hartenlust spelen, fietsen leren, voetballen enz. en gaan om 18.00 uur weer naar huis, door het voorbeeld van de kinderen veranderen de omstandigheden thuis: worden er degelijke stenen huisjes gebouwd en de Roma’s hebben zelfs een mooi eigen kerkje.

We konden er de tweede fiets weggeven aan een groepsleidster die uit eigen gelederen komt: ze kwam daar zelf als meisje al in de naschoolse opvang; we vertrokken bijtijds zodat we zeker voor donker in Baia Mare aankwamen bij het jeugdopvanghuis; hebben de caravan gestald bij het kerkje van Jancsi Tarta niet ver van de Roma nederzetting.

 

 

 

Ook bij het jongerenopvanghuis Pro Vita hebben ze alles goed voor elkaar en de logeerkamer was voorzien van onze zelf gebrachte bedden.  Omdat er ook mensen uit Oostenrijk op bezoek waren hebben we in de keuken op dezelfde verdieping gezamenlijk gegeten.

Het breiwerk, mutsen en sjaals,  grote dozen t shirts en sweaters wordt bewaard tot e.e.a. in het kerstpakket voor de jongelui gaat.

De volgende dag geluncht, in het kerkje;  de Roma nederzetting bezocht – daar is het nog heel droevig gesteld, wel hebben we een aantal huisjes gezien waar een betonnen vloertje in is gelegd door de ploeg van MF care. De woon en leefomstandigheden zijn er mensonterend. Eigenlijk is er een mega bedrag voor nodig om de mensen van het Roma-dorpje fatsoenlijk te laten wonen, hopelijk zetten daar ook de nodige verbeteringen door.

De verdere reis ging over de Karpeten naar de Nicu en Doina Gavril in Campulung Moldovenesc. Na wat tafelen met glaasje fris, koffie  en snack heel veel breiwerk gelost: truien, sjaals, mutsen, sokken, zo’n 100 troostpoppen, enz.  Nicu Gavril heeft nu contact met 2 weeshuizen en een internaat met 100 “dumpkinderen” die door de armoede niet thuis kunnen wonen, voor de tieners sturen we nog sportkleding na met het grote transport.  Na de stop in Campulung bereikten we Ipotesti, het grote logeerhuis van weduwe Tatjana Candrianu, daar stond een maaltijd voor ons klaar, in de Roemeense cultuur is het uitgebreid eten met gasten een must.

De volgende dag de kleuterschool in Calafindesti bezocht en daar de nodige poppen, knuffelberen met autootjes achtergelaten voor de verjaardagen van de kinderen in het nieuwe klasje. De lunch (uitgebreid middageten) gebruikt op de kleuterschool, koffietafel bij familie Orobet en koffietafel bij de familie  Filon Saviuc, intussen onze vaste chauffeur voor de hulpgoederen,

De volgende dag zijn we op bezoek geweest bij familie Motora in Botosani, weer een uitgebreide warme maaltijd en we hadden een mooie fiets meegebracht voor Carmen, de vrouw van Marius, ze was te nerveus voor een demonstratierondje op de fiets. De volgende dag weer terug over de Karpaten om de caravan op te halen en op zondag de kerkdienst bij te wonen. In Baia Mare was heel het weekend het Kastanje festival aan de gang met kraampjes en openluchtconcerten dus we hebben nog uitgebreid cultuur gesnoven.

 

Maandag 28 september op huis aan, nog even gekeken naar een alternatieve route via Sopron om files vanwege de vluchtelingenstroom te vermijden. Toch gekozen voor de normale route en bij de grens Hongarije Oostenrijk hebben we gewoon door kunnen rijden, we zagen er wel grote Rode Kuistenten staan. Overnachting op rast Platz Alland onder Wenen en doorgereden naar de grens Oostenrijk Duitsland, daar stonden we al vanaf tankstation Suben in de file en werden in Duitsland er tussenuit gehaald voor controle, dat kan gerust want we hebben niets te verbergen (deze reis werden we behalve bij de douane 3x door de politie gecontroleerd!). Woensdagmiddag 30 september mochten we behouden en voldaan weer thuiskomen.

Bekijk voor een fotoverslag van deze reis het fotoalbum - Hongarije Roemenie-reis 2015.

 

 

Naar boven


© Copyright 2006 - 2024   Stichting Hulp Oost-Europa  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Privacyverklaring  |