Nieuwsbericht - 27 oktober 2016 Kort verslag Hongarije Roemenie-reis 2016

Roemenië-reis 2016 vanaf 24-09-2016

Start ’s morgens 5.40 uur vertrokken om de eerste dag zo ver mogelijk te komen, de eerste 2 dagen zijn bepalend om het reisschema te laten kloppen, jammer van de eerste dag tol betalen maar we bereikten na de nodige eten en koffiestops de eerste Asfinag-parking in Oostenrijk, met camerabewaking, toiletten enz.

Doel was de 2e dag voor donker de Dorcas camping in Debrecen te halen die redelijk op de route ligt, dat lukte net niet, onze eerste contactpersoon was er tegelijkertijd, Hessel Keuter, zendeling onder de Roma’s in dat gebied, hij nam 2 fietsen mee en een hoeveelheid breiwerk; de fietsen voor medewerkers, de Giant met 12 versnellingen is voor een Roma-evangelist die de nederzettingen bezoekt voor evangelisatie en sociaal werk, de dames-fiets voor een vrijwilligster in zijn team. Het te verdelen breiwerk over het hele netwerk:

 • 68 kinderdekentjes
 • 38 dekens grote maat
 • 444 mutsen
 • 402 sjaals
 • 676 paar sokken
 • 516 truien
 • 22 poncho’s
 • 399 paar wanten
 • De filosofie is dat dit alles uitgereikt wordt door de plaatselijke contactpersonen voordat de winter invalt, temperatuur van min 20 is normaal in Roemenië.

   

   

   

  De 3e dag passeerden we de Hongaars /Roemeense grens en waren we op de koffie bij Areke Wigmans, zij runt een naschoolse opvang van 75 Roma kinderen samen met een team van medewerksters, daarvan bleek dat 1 daarvan rijdt op een barrel van een fiets dus konden we fiets nr. 3 lossen. Na gebeden te hebben voor het werk van de Heer aldaar en speciaal voor Areke (ze was wat neerslachtig) zijn we richting Baia Mare gereden, (123 km) onderweg kregen we bericht van Gabor Viragh direct naar het Roma-kerkje te gaan om de caravan af te koppelen. Daarna voor het avondeten naar huize Viragh bij de markt in Baia Mare.

  De 4e dag breiwerk gelost bij Jancsi en het overgebleven breiwerk uit de caravan overgeladen in de bus, later 20 poncho’s en 22 baseball caps gelost bij het Pro Vita jeugdopvanghuis. De potten chocoladepasta op de terugweg gelost omdat al het verdere breiwerk er bovenop stond. Deze spullen worden gebruikt voor een kerstpakket voor de jongelui. Er verblijven nu 1 meisje met gehoor en spraakproblemen= Larissa en in verder 14 jongelui met psychische problemen in totaal 40 jongelui. ’s Middags was er tijd voor recreatie: Druiven plukken in de buurt van Somcutu Mare , daar heeft de familie Viragh een stukje grond omzoomd met wijnstokken. Een prachtige plek met mooi uitzicht. We zijn op de terugweg gestopt bij een monumentaal geheel houten kerkje.

  De 5e dag gereden naar Nicu en Doina Gavril voorgangers-echtpaar van de Baptistengemeente in Campulung (272 km.) Na een welkomst-maaltijd de bergen ingegaan op zo’n 1300 meter gekeken naar enorme rots pieken en de ondergaande zon.

  De 6e dag na een heerlijk ontbijt de psychiatrische instelling bezocht in Pojorata waar ook gehandicapten verblijven. Gebreide dekens en tassen gelost en de baseball petten ook direct uitgedeeld dat was een feest voor de mannen, diverse 4 persoons zaaltjes bezocht in het nieuwe gebouw en het oude gebouw met ernstige patiënten hebben we niet bekeken, wat we gezien hebben was al emotioneel genoeg. Daarna naar het internaat van de 106 kinderen in Campulung zelf, het is een mix van kinderen met een psychische aandoening, kinderen uit grote / arme gezinnen en kinderen waarvan de ouders in het buitenland werken. Diverse slaapzalen waren al voorzien van onze gebreide dekens en dat is een fleurig gezicht. Bij het afscheid daar kreeg ieder van ons een zelfgemaakte kaart als dank. Om 19.00 uur was er een korte gebedsdienst voor ons in het kerkje van de Baptistengemeente.

  De 7e dag gereden van Campulung naar Calafindesti (90 KM), in de kleuterschool koffie gedronken en Poppen, knuffels en snoep gelost, we hebben Orobet de klusjesman en ouderling bezocht zoals altijd en daarna naar Ds Costel Ciocoi, breiwerk en een fiets met versnelling voor hem gelost op voorwaarde dat hij de vorige fiets zou wegschenken. ’s Avonds trakteerde Ds Ciocoi op een etentje in Suceava – stad. Tot-dan-toe was het weer de hele tijd ’s zomers zodat het etentje plaatsvond op het terras onder de parasol : We hebben overnacht in het huis van Tatjana Candreanu en voor de jongens hadden we een voetbalspel en daar begonnen ze meteen mee.

  Zaterdag 1 oktober gingen we op stap met Ds Liviu Candreanu hebben het laatste breiwerk gelost in zijn kerk in Patrauti toen naar Maritei en we zijn naar het kerkje in Negostina gereden om te kijken of het pakket CV radiatoren dat binnenkort met het grote transport meegaat daar past. Voor dit kleine kerkje een beetje te groot / te veel dus op naar een andere grotere kerk in Forasti nog voorbij Falticeni – in deze kerk moet gestookt gaan worden want de pleisterlaag laat op een plek los van het vocht en de kerkzaal wordt verwarmd met een paar elektrische kacheltjes. Dus hier zijn de radiatoren hard nodig—nu nog een CV ketel!!! Bij Tatiana teruggekeerd zijn we begonnen met aardappels schillen, patat snijden en bakken een Hollandse feestmaaltijd, om 20.00 uur waren we bij Chauffeur Christi al weer uitgenodigd voor de koffie voor de koffie.

   

  Zondag 2 oktober zijn we weer vertrokken naar Baia Mare (418 KM) aankomst 16.00 uur -- na de maaltijd , gepofte tamme kastanjes gepeld en gegeten en Maandagmorgen 3 oktober de Chokopasta 42x750 gram gelost en de caravan opgehaald en gereden naar de camping in Puspokladany met thermaalbad!!! Heerlijk gerelaxt en uit eten in het restaurant van de camping = iedereen uitgebreid gegeten voor € 30,- totaal !!! (vijf personen).

  Dinsdag 4 oktober opgestaan om 06.30 uur en snel aan de reis, hongarije, door Oostenrijk—daar viel de regen met bakken uit de hemel ! Ook goed-- dat spoelt alles lekker af ! Na een koude nacht--overnachten op een raststaette in de buurt van Regensburg weer vroeg aan de reis en ’s avonds zonder pech en weer heelhuids om half 10 thuis Samenvattend: het is avontuurlijk maar zeker geen vakantie ! de schaarse momenten zoals druiven plukken en het thermaal bad hadden we hard nodig: het is echt buffelen om zo maar te zeggen!!!

  Bekijk voor een fotoverslag van deze reis het fotoalbum - Hongarije Roemenie-reis 2016.

   

   

  Naar boven


  © Copyright 2006 - 2024   Stichting Hulp Oost-Europa  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Privacyverklaring  |